Jdi na obsah Jdi na menu
 


Flashover kontejner - Hamry

Jak jsme se smažili v pekle . . . 

FLASHOVER KONTEJNER HAMRY

     Jak už perex napovídá,na apríla 2010 jsme se šli podívat do pekla. Jinými slovy naše výjezdovka se zúčastnila výcviku zdolávání požáru v uzavřených prostorách a to v tzv. FLASHOVER kontejneru v Hamrech. Nebudu se tady rozepisovat co to flashover je, ale radši se mrkněte na jejich web. Jsou tam fakt výživná videjka :-) takže tady je odkaz: www.flashover.cz
     Za vyběhání tohoto kurzu se sluší poděkovat našemu velitel Jirkovi Osykovi. Jelikož je zaměstnán u HZS Olomouc měl k tomu dost blízko, ale i tak to dalo prý dost práce nás tam dostat. V zamlžené čtvrteční aprílové ráno jsme se všichni sešli (11 hasičů a 1 strojník - autobusák) a v koloně 3 vozů (vč. Jiřinky) se vydali na cestu směrem k výcvikovému středisku v Hamrech. Samozřejmě nás musel potkat nějaký ten "kufr" to už by ani nebylo normální. Nicméně vše dobré se podařilo a dorazili jsme na místo.
     Kurz začal teorií v učebně. Lektorem byl velitel družstva z výjezdu "C" HZS Olomoc Jura Glabazňa. Po této teorii následoval praktický nácvik manipulace s proudnicí a nácvik krátkých pulzů. Všem se zadařilo a po vybavení dýchací technikou mohli instruktoři škrtnout v kontejneru. Postupně se celý prostor kontejneru začal plnit kouřem a neutrální rovina se snižovala níž a níž. Bylo nažhavelo a mohlo začít to pravé peklo. Jeden po druhém jsme se střídali u proudnice a krátkými pulzy hasili vyšlehávající plameny. Když jsme se u proudu všichni vystřídali nechal nás instruktor postavit do stoje abysme zažili pořádně žhavý kouř v jeho pravé síle. Řeknu Vám nic moc pocit . . .
Druhou a poslední fází praktického výcviku byl nácvik průzkumu v uzavřeném zakouřeném prostoru. Jedna nedělitelná skupina po druhé (dycky 2 hasiči, pro úplnnost) jsme se zavodněným proudem vcházeli do zakouřeného vyhřátého kontejneru a prováděli průzkum. Instruktoři nám samozřejmě nic nenechali zadarmo a stěžovali nám to různými překážkami. Některé dvojice tam dokonce našli i osobu což byl jeden z instruktorů. Je jasné, že jsme ho tam nenechali, ale docela jsem se mu divil, že když už ho jednou někdo vytáhl, že tam lezl "vytuhnout" znova. No co už . . .
Jakmile se všichni vystřídali bylo po všem.
     Následovalo doplnění tekutin, nějaká ta sváča, hygiena a jelo se domů. No samozřejmě jsme se postarali o techniku. Dýchací přístroje jela jedna skupina očistit a naplnit a druhá skupina se postarala o Jiřinku. Bylo evidentní, že se později setkáme, kde jinde, než "U Andulek", kde proběhlo hodnocení a sdílení dojmů. Můžu s jistotou napsat, že se výcvik všem členům výjezdovky moc líbil a všichni byli za jedno v tom, že to bylo moc prospěšné a poučné, prostě fakt hustý zážitek.

GbelDa

PS: Zatím jenom fotky, videjko dodám (samozřejmě jen z venku)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hana - šikulky

super fotečky jeden fešák lepší než druhej kluci..:-))

 


Messenger



Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31